Google adına faaliyet gösterdiğini ileri sürerek arama motoru haritalarında kaydı bulunan işletmeleri arayan dolandırıcılar, işletmelerin haritada görünmeye devam edebilmesi için 500 TL’ye kadar ücret talep ediyor. Dolandırıcıların tuzağına düşen işletme sahipleri, daha önce bedavaya aldıkları hizmetin artık ücretli olduğunu düşünerek ya banka havalesiyle parayı gönderiyor ya da sözleşme teslimi esnasında kargo görevlilerine nakit ödüyor. Daha sonra dolandırıldığını anlayan işletme sahipleri karşılarında muhatap bulamıyor.
Pandemi döneminde dolandırıcıların tuzağına düşenlerden biri de e-ticaret işi yapan Esra Köker. Google’nin partneri olduğunu söyleyen bir şirketten kendisinin arandığını ifade eden Köker, 24 saat içinde 350 TL yatırılmaması durumunda Google hesabı ve haritalardaki adresinin kaldırılacağının söylendiğini ifade etti. Bu nedenle dolandırıcılara tamam dediğini anlatan Köker, " Yaklaşık 15 dakika sonra bu kez bir kargo firmasından beni aradılar. Sözleşmeyi ulaştırmak ücretini nakit olarak tahsil edeceklerini söylediler. Ben de ertesi gün kapıdan ödemeyle sözleşmeyi aldırdım." dedi.
Daha sonra durumdan şüphelendiğini ve Google yetkililerini aradığını dile getiren Köker, Google’nin böyle bir firma ile çalışmadığını öğrendiğinde dolandırıldığını anladığını anlattı.
"Zaten sözleşme diye bir şey ortada yok. Sözleşmede ne benim ne de şirket yetkilisinin imzası var. Benden o anda imza alınması gerekirdi ama yapılmadı.” ifadelerini kullanan Köker, ödemeyi kargo şirketine yaptığını, kendisine tahsilat makbuzu da verilmediğini vurguladı. Kargo şirketinin ücreti aldığını anlatan Köker, “Kargo şirketi hakkında da bundan dolayı bir soruşturma açılabilir. Google yetkilileri şirketin adreslerinin haritalar servisinden asla silinmediğini, bu hizmetin ücretsiz verildiğini, böyle bir şirketle de çalışmadıklarını söyledi. Ben de paramın iadesi için daha önce beni arayan şirketin telefon numarasıyla iletişime geçmek istedim. Sözleşmenin üzerinde de o telefon numarası vardı. Önce cevap verdiler ama para iadesi isteyince telefonlarıma çıkmadılar. Bu iş için birkaç gün bekledim. Daha sonra şirket görevlileriyle Whatsapp’tan mesajlaşmaya başladık. Parayı iade etmeleri için banka hesap bilgilerimi gönderdim ama geri dönüş yapmadılar." diye konuştu.
İnternetten bu tür bir dolandırıcılıkla ilgili yüzlerce şikâyet kaydı bulunduğunu ve artık konunun yargıda olduğunun altını çizen Köker, "Benim için 350 TL çok önemli değil ama günde en az 20-30 kişiyi böyle mağdur ediyorlarsa ortada ciddi sorun var demektir. Eminim ki siteye şikâyetini yazmayan daha çok insan vardır. Ayrıca ilk arayan şirket ile sözleşmedeki şirketin adı da farklı." diye konuştu.
Köker’in Avukatı Seda Ballıkaya ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şahısların tespiti ve cezalandırılması noktasında dolandırıcılık suçu nedeniyle başvurduklarını dile getirerek, dolandırıcıların insanların kolay ikna olması için küçük paralar istediğini, bu nedenle fazla mağdur olabileceğini anlattı. Ballıkaya, şahısların yakalanmasıyla nitelikli dolandırıcılıktan dava açılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Dolandırıcılık İçin "Call Center" Kuruyorlar
Sahne Medya SEO ve Google Hesap Yöneticisi Mustafa Bucak, Benim İşletmem hesabıyla firmaların reklam maliyetlerini düşürerek daha kolay tanıtım yapabildiğinin altını çizdi. Bu işlem esnasında dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bucak, “Google’den arandığınızı söyleyip sizden Google Haritalar’a kayıt için para istendiğinde kesinlikle inanmayın. Çünkü Google bu servis için kesinlikle para almıyor. Eğer böyle bir arama varsa kesinlikle dolandırıcılardır. Bu durumda polisi arayın!” diye uyarılarda bulundu.
Dolandırıcıların ücretsiz olan Google Haritalar kaydını para alarak gerçekten yaptıklarını söyleyen Bucak, “Daha sonra Google’dan PIN bilgisi geliyor. Bunun ardından işletme sahibi tekrar dolandırıcıları arıyor ve girilen kaydı doğruluyor. Dolandırıcılar güven sağladıktan sonra da sürekli danışmanlık hizmeti vermeye başlıyor. Bu aşamada da ikinci plan devreye sokuluyor. Buna göre; bu kişiler işletme hakkında onlarca hesaptan aynı anda düşük puan vererek, olumsuz yorumlar yaptırıyor. Tedirgin olan işletme sahibi de tekrardan dolandırıcıları arayarak yardım istiyor. Bunun için de bir ücret isteyen dolandırıcılar, kötü yorumları silebileceklerini ifade ediyor. Mecburen istenen ücreti ödeyen işletme sahibinin kötü yorumları siliniyor ve yerine olumlu yorumlar yapılıyor. Bu şekilde günlük 100 bin liraya yakın haksız kazanç elde eden firmalar var. Dolandırıcılık yapmak için 'call center' bile kuruyorlar.” dedi.
Sahne Medya olarak firmaların Benim İşletmem hesabına kaydını ücretsiz bir şekilde yaptıklarının altını çizen Bucak, bu işlerde firmaların kendilerini arayabileceklerini dile getirdi. Google ADS, sahibinden.com ile Facebook ve Instagram gibi sosyal medya reklamlarının profesyonel ekipler tarafından yürütüldüğünün altını çizen Bucak, firma veya kişilerin sahnemedya.com/google-benim-isletmem internet adresinden detaylı bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.
01-01-1970 02:00:00