Teknoloji devi Google’ın web ve uygulama analizi için geliştirdiği modern yaklaşım Google Analytics’in 4 Ekim 2020’de kamuoyuna duyurduğu Google Analytics 4’le çok da bilinmiyor. SEO, Google Ads, E-Ticaret, Web Tasarım, Sosyal Medya Hesap Yönetimi gibi alanlarda bir numaralı çözüm ortağınız Sahne Medya, Google Anlytics 4’ü sizler için inceledi.
Google’ın yapay zekâ modelini kullanan Google Analytics sadece bir remake değil, kullanıcı davranışlarını ve pazar eğilimlerini analiz etmekte bir çeşit devrim. Google’ın kullanıcılarına önceden beri sunduğu bütün imkânları daha da iyileştirmeyi ve bunların arasına yeni olanakları da yerleştirmeyi hedefliyor. Gelin Google Analytics 4’ün getirdiği yeniliklere birlikte göz atalım.
Yapay zekâ modellemesi ile desteklenen Google Analytics 4, eski sürümle kıyaslandığında daha akıllı içgörülerle hareket ediyor. Mesela ürün ya da hizmetlerinizden birine karşı talep arttığında veya yeni bir ihtiyaç ortaya çıktığında sizi haberdar edebiliyor. Bütün bunların yanı sıra pazarlama eğilimlerine dair sizlere hesaplamalar ve tahminler de sunuyor. Yani tüketicilerin gelecekteki davranışlarını tahmin ederek size öngörü sağlıyor.
Müşterilerimizi daha yakından tanımamıza ve onlar hakkında daha kapsamlı veriler elde etmemize yardımcı olan Google Analytics 4, en doğru kampanyayı planlamamıza olanak veriyor. Google’ın ücretli servislerinden elde edilen verileri de görebilen Google Analytics 4 bütünsel bir veri analizi gerçekleştiriyor.
Önceki sürümlerin aksine müşteri odaklı ölçüme doğru bir evrim geçiren Google Analytics 4 ile birlikte pazarlamacıların, müşterinin yolculuğunun tamamını anlaması, eksiksiz bir görünüm elde etmesi mümkün hale gelecek.
Kullanıcıların gizliliğini koruyabilmesi için üçüncü taraf çerezleri Chrome’dan kaldırılmıştı. Ancak yeni Google Analytics 4’te bu çerezlere yahut tanımlama verilerine ihtiyaç yok. Bunun yerine daha da ayrıntılı bir veri kontrolüne sahip.
İlk olarak şunu söylememiz gerekir ki Google Analytics 4’ü kullanabilmek için Universal Analytics’ten vazgeçmek zorunda değilsiniz. Kurulum ise basit. Eğer mevcut bir Google Analytics hesabınız bulunmuyorsa şu adımları takip edin.
1-İlk adımda sayfanın ortasında yer alan “Ölçümle” butonuna basın.
2-Ardından Google, hesabınızın ayrıntılarını girmenizi ister. Hesap isminizi yazarak ilerleyin.
3-Sonrasında mülk adı, saat dilimi ve para birimi gibi boşlukları doldurun. Eğer ki aynı anda Universal Analytics’i de kullanmaya devam edecekseniz “Gelişmiş seçenekleri göster” butonuna tıklayarak Google Analytics 4 mülkü oluşturma seçeneğine tıklayın.
4-Sonraki aşamada işletmeniz hakkında istenen bilgileri doldurup oluştur butonuna tıklayın.
5-Bu aşamada hizmet şartlarını inceledikten sonra veri işleme şartlarını kabul edin.
6-Son aşamada kullanıcı sözleşmesini onaylayarak Google Analytics 4 kurulumu tamamlanacaktır.
Yazının bu kısmında bu iki analiz yazılımını karşılaştırıp aralarındaki önemli farklardan söz edeceğiz.
Bu iki yazılım arasındaki en önemli gark Universal Analytics’in sadece web siteleri için kullanabilmesi ve buna karşın Google Analytics 4’ün web sitelerinin dışında uygulamalar için de kullanılabilir olması geliyor.
Bir diğer farklılık ise Google Analytics’in Google Ads benzeri diğer pek çok araçla kolayca entegre olabilmesi…
Ama özetle en büyük farklılık Google Analytics 4’ün Universal’e göre daha gelişmiş bir ölçüm sağlaması, sayfa görüntülemelerinden çok daha fazlasını izlemenize imkân sağlaması.
Kolaylıkla devre dışı bırakılabilir. Bunun için mülk oluşturma ekranında yer alan gelişmiş seçeneklere girerek dilediğiniz aktifleştirebilir, dilediğinizi devre dışı bırakabilirsiniz.
Eğer siz de pazarlama faaliyetlerinizi, üretim ve hizmetlerinizi, tanıtım kampanyalarınızı planlarken daha detaylı veri kontrolüne, müşteri odaklı verilere ve Google Ads entegrasyonuna ihtiyaç duyuyorsanız tabii ki de kullanmalısınız.
Evet bu iki hesap aynı anda aktive edilebilir ve birlikte kullanılabilir.
23-12-2021 17:51:58