Gelişen teknoloji ile birlikte günün büyük bir kısmını sanal alemde geçiren insanlar, alışverişlerini bile internet üzerinden yapmaya başladı. Firmalar, müşteri skalasını genişletmek için dijital ortamda yeni çözümler araştırmanın yolunu arar oldu. Sanal alemin bu kadar yaygınlaşmasının ardından pazarlama yönünden yeni bir kavram ortaya çıktı:
Dijital Pazarlama
Dijital Pazarlama, çeşitli kanallar ve stratejiler kullanarak oluşturulan en verimli pazarlama biçimlerinden biridir. Yöntem olarak geleneksel pazarlama ile aynı olmamakla birlikte temel satış prensipleri konusunda benzerlikler göstermektedir.
Dijital pazarlama, müşterilerle interaktif olarak çalışan markalar yaratma ve deneyimlerini üst düzeye çıkarma vizyonu katar. Bu nedenle günümüzde sadece ‘yeni bir pazarlama yöntemi’ olarak görülmemekte, büyük ve uzun süreli bir pazarlama trendi olarak kabul edilmektedir.
Günümüzde Sosyal Medya’yı etkin bir şekilde kullanabilen firmalar satışlarını daha da artırabilmektedir. Yapılan araştırmalarda Türkiye nüfusunun %50’sinin aktif olarak internet kullandığını ortaya koymaktadır. Bu oranın %85’i E-ticaret ve mobil pazarlama uygulamalarını kullanarak, pazarlama tekniklerine olumlu tepki veriyor.
Başka bir araştırmada dijital pazarlama için bütçe-pay ayırmayan firmaların satışlarını beklenen seviyede yükseltemediği ortaya çıkıyor. Bu yüzden büyük firmalar pazardaki yerlerini korumak, orta düzeydeki işletmeler ise büyüyebilmek için dijital pazarlama stratejilerine yönelmelidir.
Dijital Pazarlamanın Yararları
Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
1- Sosyal Medya İçerikleri ve Reklamları
Günümüzün en çok kullanılan iletişim kanalı Sosyal Medya. İnsanlar dünya görüşlerini, sosyal yaşamlarını, toplumsal ihtiyaçlarını sosyal medya üzerinde konuşmaya, fikirler üretmeye başladı. Bu nedenle sosyal medya firma ve markalar için en büyük pazarlama mecrası oldu.
Bu alanı en verimli şekilde kullanmak için de büyük bir uzmanlık, strateji çalışması ve dikkat gerekiyor. Bu nedenle hedef kitleye göre dil geliştirmek de büyük önem arz etmektedir. Örneğin; gençlerin vakit geçirdiği kurumsal bir restoran için daha samimi bir dil kullanılabilecekken, kurumsal yapıda çalışan işletmeler için daha resmi bir dil kullanmalıdır. Bunun yanında ön plana çıkan diğer bir faktör de kaliteli içerik ve görseller kullanılması. Üretilecek içerikler kaliteli, kullanılacak görseller de yüksek çözünürlüklü olmalıdır. Sosyal medya üzerinden verilen reklamlar firmalar için son derece önemli dönüşler sağlamaktadır.
Sosyal Medya Pazarlama çalışmaları ve reklamlarında dikkat edilmesi gereken konular;
2- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Arama motoru SEO
Arama motoru pazarlaması da denilen SEO, en kısa tanımıyla sitenizin arama motorlarında üst sıralarda bulunmasını amaçlamaktır. Web sitenize trafik almanın dünyadaki en ucuz yöntemi SEO’dur. Yazınızın konusunu belirledikten sonra, Google’da (en çok kullanılan arama motoru olduğu için) bu konuyla ilgili araştırmalar yapıp, konunuzla ilgili en çok aratılan kelimeleri tespit etmeli ve metnin içinde kullanmalısınız. Böylelikle metni SEO uyumlu bir içerik haline getirmiş olursunuz. Tabii ki SEO bu kadar kolay değil. Daha hızlı ilerlemek için uzman yardımları almak gerekmektedir. Buna ek olarak Google’ın belirlediği kuralları da aralıklarla takip edip, gerekli optimizasyonları yapmak lazım. Bu noktada;
3- İçerik Pazarlaması
Bir sosyal mecrada pazarlama amacı veya bir blog aracılığıyla yapılmış içeriklerle yapılan ürün veya hizmetlerdir. İçerik hazırlanırken kullanıcıları etkileyecek bir yazı diline ve görsel dünyaya ihtiyaç vardır. İçerik doğru, samimi ve güvenilir bir şekilde paylaşılırsa müşteri kitlesiyle marka arasında güven duygusu oluşur. Ayrıca pazarlama amacını pekiştirmek adına sosyal medyada tanınan ve yüksek takipçi kitlesine sahip kişilerle anlaşmalar yapılmalı, ürünün kullanıldığı görseller üretilmelidir. (Influencer Marketing)
İçerik Pazarlaması’nın önemli noktaları ise;
4- Google Ads Reklamları
Marka veya firmanızın yaptığı kampanyaları müşterilere ulaştırmak için sıkça kullanılan kanallardan birisi de Google arama motoru üzerinden reklam vermenize imkân tanıyan Google Ads aracıdır. Hedef kitleye (müşteri) toplu şekilde ulaşılmasını sağlayan Google Ads, E-mail pazarlamada oldukça etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Maliyeti firmaya ya da kişiye göre ayarlanabildiği gibi B2B pazarlamada kullanılan en etkili yöntemdir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken konular;
5- Mobil Pazarlama
Dünya’da akıllı telefon kullanımı son 10 yılda rekor üstüne rekor kırmaya başladı. Türkiye’de ise bu oran %92’ler civarında seyretmekte. Bu noktada kişilere kitle bazında ulaşmanın en kısa yollarından birisi de mobil pazarlama olarak öne çıkmakta. Mobil pazarlama, müşterilere SMS aracılığıyla mesaj göndermek yerine, mobil uygulamalar aracılığıyla anlık bildirim göndererek yapılan reklamlardır. Bu sayede insanlara daha kolay ulaşılıp, kitleler istenen hedef doğrultusunda yönlendirilebilmektedir.
6- Kurumsal Web sitesi
Dijital Pazarlama kavramının en önemli unsurlarından biri de kurumsal web siteleridir. Günümüzde her firma veya markanın bir kurumsal web sitesi olmalıdır. Web sitenizin kullanımı kolay, müşteri odaklı ve etkileyici bir tasarıma sahip olması başarının basamaklarını ikişer ikişer çıkmanız demek. Bu site sizin dijital dükkânınız olacağı için tasarım hedef kitleyi etki altına alabilecek şekilde yapılmalıdır.
Bütün bunların yanında doğru dijital pazarlama teknikleri kullanılmalıdır. Güvenilir ve prestijli bir marka için kaliteli çalışan, kaliteli içerik, kaliteli ürün kombinasyonunu sağlamak gerekir. Modern dünyada çağa ayak uydurmak için internetten azami bir şekilde faydalanarak firma veya markanızı ön plana çıkarabilirsiniz.
01-01-1970 02:00:00