Anasayfa Medya Haberler Instagram, Siber Zorbalığa Savaş Açtı!

Instagram, Siber Zorbalığa Savaş Açtı!

Instagram, Siber Zorbalığa Savaş Açtı!

İnternetin her geçen gün hayatımıza daha fazla nüfuz eder hale gelmesiyle birlikte çeşitli risklerde ortaya çıktı. Siber zorbalık da bu risklerden biri. Başka bir kişiyi taciz ya da tehdit etmek, utandırmak veya hedef almak için dijital ortamların kullanılması olarak adlandırılan Siber Zorbalık günümüzde en büyük sorunlardan biri olmaya başladı. Bu riskin önüne geçmek isteyen Instagram, zorbalık yapan kullanıcıları fark ettirmeden 'kısıtlayan' yeni özellik geliştirdi.

Sosyal ağlardaki çevrimiçi zorbalığa karşı mücadeleye öncülük etmek için geliştirilen özellik, Temmuz ayından bu yana test edilmeye başlandı. Geçtiğimiz Çarşamba günü yayınlanan "Kısıtla" adı verilen özellik, zorbalıkla mücadeleye yardımcı olacak.

“Kısıtla” özelliği, yazılarınıza bu kişiden gelen yorumları diğer kullanıcıların görmesini engellemenize olanak sağlıyor. Kısıtlanan kullanıcılar, Instagram'da etkin olup olmadığınızı veya doğrudan mesajlarını okuyup okumadıklarını da göremiyor. Kullanıcılar, özellik ile yorumlarını onaylayarak kısıtlı kişinin yorumlarını başkalarına göstermeyi de sağlayabiliyor.

Sosyal medya ve mobil pazarlama odaklı çalışmalar yürüten Pace Üniversitesi’nden Prof. Dr. Randi Priluck’un geçtiğimiz yıl yaptığı araştırmaya göre; ABD'deki gençlerin yüzde 50’si, çevrimiçi ortamda zorbalık veya tacizde bulunuyor.

Bir zorbalıkla mücadele grubu tarafından yapılan başka bir çalışmada paralel bir sonucu ortaya koyuyor. Bu araştırmaya göre de 12-20 yaş arasındaki siber zorbalık mağdurlarının %42'si Instagram'da kendileri de zorbalık yapıyor. 

 

Siber zorbalığa karşı çalışma yürüten Instagram'a göre, bir 'kabadayı', engelleme, takibi bırakma veya bildirme, zorbalık yapan kişinin tahmin edilemez davranışlarıyla sonlanabilir. Bu doğrultuda geliştirilen ‘Kısıtlama’ özelliği ile Instagram kullanıcıları, zorbalık eden kişiye bildirmeden kendilerini koruyabilir.

Siber Zorbalık Araştırma Merkezi'nin eş müdürü ve Florida Atlantic Üniversitesi profesörü Dr. Sameer Hinduja ise Instagram’ın yeni geliştirdiği özellikle ilgili olarak, “Özelliğin ne derecede işe yaradığını ve kritik Instagram kullanıcıları kitlesinin bu özelliği kullanıp kullanmadığını görmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Instagram daha önce de bir yorumun yayınlanmadan önce saldırgan olup olmadığını değerlendiren yapay zekalı yeni bir araç geliştirmişti.

Sahne Medya
Sahne Medya

01-01-1970 02:00:00

Sizi Arayalım
X
FORMU DOLDURUN
SİZİ ARAYALIM
Kampanyalardan Telefon, Sms ve Mail yoluyla haberdar olmak ister misiniz?